Значај прослављања празника у животу деце

Прослављање празника у кругу породице веома је значајно и драгоцено време за све чланове породице. Деца нарочито воле празнике зато што прослављање празника у кругу породице код њих буди осећај припадности , сигурности и блискости са породицом.

Током празника ствара се посебна атмосфера  радости, даривања, заједништва и то је оно што је драгоцено како за развој деце тако и за јачање и оснаживање самих породичних односа.

Прослављањем празника , негују се породичне традиције и вредности и гради лични идентитет детета.Уколико се деца са породичном традицијом  и вредностима упознају још у најранијим узрастима , постоји велика вероватноћа да ће их поштовати и уважавати целог живота и пренети на своје потомке.

Да би током празника створили атмосферу љубави и  уважавања и задовољили дечје потребе, веома је важно да деци сем поклона дарујемо и своје време , пажњу и љубав.Јер осећања и сећања везана за прославу празника остају за цео живот.

Деца свакако воле и поклоне , али не треба претеривати већ купити детету нешто што заиста воли.

Као родитељи ми смо модели и деца имитирају наше понашање, веровања и размишљања. Кад се заједно с децом присетимо лепих догађаја које смо за празнике имали с нашим родитељима, тада их учимо да цене једноставне животне тренутке, учимо их да учине ове тренутке посебнима и у њиховим животима. На тај начин деца развијају емоционалне односе и с члановима породице с којима не живе и сећају се оних који више нису с њима. Причајући деци о празничним догађајима и људима из нашег детињства, они постају део емоционалног света детета.

Постоје бројни породични обичаји и ритуали везани за одређене празнике. Деци су ови обичаји и ритуали веома значајни и дају им осећај радости и сигурности нарочито јер се понављају из године у годину.Због тога је веома важно од најранијих узраста укључивати их у породичне ритуале али и заједно са њима развијати нове породичне обичаје и ритуале које пријају свима и дати им посебну важност .

Неке од идеја за заједничке породичне ритуале:

– за празнике правити  честитке за чланове породице и пријатеље

– заједничко бојење и украшавање јаја, прављење колача

– израда различитих декорација везаних уз празник

– направити књигу празничних традиција ( осмислити наслов,залепити фотографије , исказе ,приче …)

– осмислити играње занимљивих игара

– читати и причати празничне приче

– приредити пријатно изненађење једни другима

– … додајте своје предлоге и будите креативни

Заједнички проведени тренуци са породицом  веома су драгоцени за одрастање деце и зато им се посебно у овим празничним данима треба потпуно посветити ,усрећити их пружајући им довољно љубави и пажње.

                                                                                                                                                              Текст приредила Бојана Купусинац ,педагог

 

Оставите одговор