22. април – Дан планете земље

Међународни Дан планете Земље – 22. aприл, обележава се  широм света различитим активностима  у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину.

Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на животну средину.

Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

Бројне акције и манифестације које овим поводом организују , за циљ имају подизање нивоа еколошке свести, едуковање и мотивисање грађана да се активно укључе у борбу за очување планете Земље.Сврха обележавања 22. априла је да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене…

Стручњаци упозоравају да је поред индустријског и технолошког развоја, човек својим деловањем довео до драматичног загађења животне средине.

Сваке године у оквиру наше предшколске установе  обележава се  овај дан на различите начине, а током целе године  трудимо  се да децу  учимо да имају пажљив однос према природи… личним примером и кроз различите пројекте и активности  које реализујемо у току радне године .

Неколико примера активности за децу кућним условима  :

Бојанке…

Песма: https://www.youtube.com/watch?v=PQYlyT7KwEI

Видео  : https://www.youtube.com/watch?v=Qb4Yt-g0Qvs

Прича  : https://dramskimetod.com/sastanak/

Оставите одговор