ВИТАМИН ДЕ (D) И АЛЕРГИЈЕ У ПЕРИОДУ РАЗВОЈА ДЕТЕТА

Данашњи едукативан чланак су за вас прирпемиле наше медицинске сестре на превентиви здравствене заштите, Зора Пустињаковић и Светлана Крстић.  тема овог чланка е везана за период године у којем се највише стварају и испољавају, а то су витамин Де и алергије.

Поред минерала које смо споменули, за развој нашег организма, велику улогу имају и витамини.

Зашто је сада актуелна прича о витамину Д 

Витамин Д је пре био ‘летњи витамин’ јер Сунце има улогу у његовом стварању у дечијем организму. Провитамин Д (“претходник“ витамина Д) се налази у кожи, па се под дејством ултраљубичастог зрачења претвара у витамин Д. Дакле, један део витамина Д, дететов огранизам сам ствара, али му треба Сунце да би се “активирао“ у кожи и обавио своје важне функције.

То јесте разлог што га приказујемо баш ових дана

КОЈЕ СУ УЛОГЕ ВИТАМИНА Д

Овај витамин је свакако један од најважнијих за здравље детета. Много је његових корисних функција у организму, али ево неколико најважнијих :

                      -Неопходан је за метаболизам калцијума и фосфора

Витамин Д поспешује “узимање“  калцијума у цревима, али и његову                   “ уградњу“ у кости. Без калцијума (али и фосфора) нема здравих костију и зуба. Калцијум даје чврстину костима, али је важан и за нормално функционисање скоро свих органа, а нарочито срца, мишића, нерава.

                     -Важан је и за кожу – он је чувар здравља дечије коже, јер поспешује деобу ћелија коже и тако учествује у њеној регенерацији.

                    – Има улогу у добром функционисању имунолошког (одбранбеног) система детета, јер помаже ћелијама “ратницима“ у борби против микроорганизама. Ово важи и за одрасле, па можемо рећи да је витамин Д део арсенала за борбу против различитих инфекција којих има доста у рано пролеће.

                    – Витамин Д је важан и за нормлано стварање и функцију инсолина у панкреасу( тако да утиче и на метаболизам шећера-његово боље“сагоревање“ у ћелијама) али регулише и функцију још неких хормона.

                              АЛЕРГИЈЕ КОД ДЕЦЕ

       Пошто је у последње време честа појава алергија код деце да се подсетимо на

који који начин долази до њих и које су најчешће алергије.

 

До појаве алергије може доћи ако дете удахне алерген,ако га поједе ,такође дете може добити алергију и путем ињекције-то су неки лекови,а може и преко коже да дође у контакт са алергенима.

 Уколико је потврђено да неко дете има алергију потребно је:

  • током сезоне цветања нарочито када је суво и ветровито време прозоре држати затворене
  • кућа треба да је сува и чиста нарочито на местима где се скупљају гриње и буђ
  • избегавати кућне љубимце и собне биљке
  • ако је дете алергично на неку намирницу треба је избегавати
  • деца треба да избегавају просторије у којима се пуши

 

Најчешћи  алергени су:

  • полен (различите врсте дрвећа и коров)
  • буђ (кућна и спољна)
  • гриње из постељине, тепиха
  • длаке животиња (најчешће пса, мачке, зеца, коња)
  • неке намирнице и лекови
  • ујед инсекта
  • наследни фактор

Деца која су до 8-е године бар једном имала рибу на јеловнику мање су подложна алергијама на полен. Такође деца која су алергична на полен могу имати алергијску реакцију на јабуке, парадајз , лубенице, дињу. Конзумирање ових намирница захтева опрез.

За превенцију и смиривање алергијских реакција важни су магнезијум и цинк.

Магнезијума има у бадемима и спанаћу  а цинка  у грашку, боранији, семенкама бундеве. Магнезијум  помаже  у прочишћавању  дисајних  путева а цинк јача имуни систем

ЧУВАЈТЕ СЕ АЛЕРГИЈА И ОСТАЈТЕ НАМ ЗДРАВО

 

Медицинскe сестрe на превентивној здравственој заштити

Светлана Крстић и Зора Пустињаковић

Оставите одговор