АДАПТАЦИЈА ДЕЦЕ НА БОРАВАК У ВРТИЋУ  

АДАПТАЦИЈА ДЕЦЕ НА БОРАВАК У ВРТИЋУ  

Драги родитељи , за ваше дете полазак у вртић једна је од највећих животних промена од њиховог рођења.Полазак детета у вртић је велики корак у његовом осамостаљивању.Поласком у вртић дете се први пут одваја од вас на дужи период, први пут сусреће са новом средином,одраслим непознатим особама, већим бројем вршњака, новом храном и дневним ритмом. Преласком из породице у вртић, дете ће морати да промени неке већ формиране навике и начине понашања(нпр.начин исхране, васпитни поступци…). Процес прилагођавања од детета захтева да изгради емоционалне везе са новим особама и новом средином. Због тога је потребно извесно време да би се дете опустило и осећало пријатно у новој средини.Навешћемо вам неколико ствари које је корисно чинити а што ће детету помоћи да се што пре адаптира на боравак у вртићу:

-Поћи од онога што је универзално и на чему родитељски однос према детету треба да се заснива у свакој фази одрастања а детету помаже да лепше и сигурније расте, то су:родитељска љубав, пажња, разумевање, доследност, стрпљење, поверење, подршка и подстицај . Дете које се у породици осећа сигурно и самопоуздано , у вртићу ће лако успоставити контакт са децом и васпитачем и отворено исказивати своје потребе, ставове и мишљења.

    -Искреност пре свега-отежанија адаптација се најчешће уочава код деце чији родитељи не говоре истину о боравку у вртићу.Да би дете задржали у вртићу, заваравају га тиме да ће се само мало поиграти, да ће доћи брзо по њега или да су у близини и да га гледају.Такво дете стално ишчекује родитеље, па не може да ужива у игри.

  –Позитиван став-када родитељ оставља дете у колективу , не сме да буде несигуран или показује страх, јер ће  дете то препознати и  следити ваш пример.

Не треба одуговлачити на растанку са дететом, већ га пољубити и смирено рећи да мама, тата иде на посао да ће доћи  по њега, не враћати се више пута са врата и сл.

Првих дана одвојите више времена да будете са дететом и бавите се активностима које му пријају .Ово су дани када је детету ваше присуство драгоцено.

Не преувеличавајте значај поласка у вртић.Третирајте полазак у вртић као нормалну ствар у животу вашег детета.Објасните детету да је вртић његов посао као што ви имате свој.

Одговорите детету  на сва питања о вртићу.

-Прошетајте пар дана пре поласка до вртића.

-Будите тачни када долазите по дете.

-Ако не жели, не инсистирајте да вам прича о вртићу.Оно што вас интересује , можете да сазнате кроз игру.

Играјте се са децом интересантних игара везаних за боравак у вртићу.

-Уколико се појаве тешкоће приликом адаптације детета на вртић, не треба прекидати редован долазак детета у вртић јер се на тај начин адаптација само продужава.

Оно на шта родитељи треба да буду спремни је да је током периода адаптације код одређеног броја деце понашање промењено: деца су лошијег расположења, више плачу, може им бити поремећен апетит и сан.

Треба имати разумевање за дете у овом периоду, дати му времена да се прилагоди, да прихвати нову средину, васпитаче и децу са којом ће боравити у групи.

Полазак детета у вртић велика је промена и за родитеље тако да се надамо да ћемо успешно сарађивати и заједничким васпитним поступцима обезбедити лакшу, бржу и што је најважније трајну прилагођеност детета на вртић.

                                                                                                                                                                                            СРЕЋНО!

 

                                                                                                                                                                           Колектив ПУ,,Полетарац“Оџаци

Оставите одговор