Значај читања књига вашем детету

Одгајати дете тако што ћете му усадити љубав према књигама и читању је дугорочна инвестиција од које ће малишан имати вишеструке користи. То је уједно и једна од најбољих особина које можете да му пренесете.
Небројено је доказа о томе колико је важно да читате свом детету, и заједно са њим да проводите време уз књиге, бајке, сликовнице. На ову тему је написан велики број чланака и књига, а постоје и многи сајтови који се баве родитељством, на којима можете да се упознате са мотивима, разлозима, методама и стиловима овог важног задатка.
Читање детету и заједно са њим развија његов ум, оснажује везу између родитеља и детета, и увећава шансе малишана да воде успешан живот када одрасту.
Доказано је да самостално читање, односно време проведено док нам неко чита, стимулише функције мозга, а такође утиче на емоционалну интелигенцију, као и на интелигенцију уопште.

Читање и развој деце

Читање наводи човека на размишљање, а када размишљамо користимо синапсе у мозгу, које временом јачају чинећи нас “паметнијим”. На пример, деца узраста од 12 до 18 месеци почињу да доживљавају оно што се назива “књига појмова”. Они тако преко онога што им читају родитељи уче шта значи горе-доле, велико-мало, итд.
Малишани, такође, у овом узрасту уче какав звук производи одређени предмет. Тако мачка каже “мјау”, а ауто “брм-брм”. Овакво учење које се одвија током читања затим се преноси на остале ствари, а асоцијације које су успостављене кроз читање шире се на спољашњи свет.
Читање пружа здраву основу, на којој су деца на прави начин изложена језику, звуцима, идејама, а понајвише причама. Кроз приче деца уче о моралним начелима, мерилима, прихватљивом понашању и структури нашег друштва. Приче их уче о животу и њихови млади умови се хране кроз читање.

Читање и интелигенција

Читање такође може да обогати нашу емоционалну интелигенцију. Тако деца кроз одређене приче уче о емоцијама и скали осећања која ће искусити током живота. Неке веома важне емоције могу да се усвоје читајући, као што су прилагођавање, оптимизам и емпатија.
При свакој следећој фази дечијег развоја садржај књига биваће обимнији, развијаће се, баш као и начин на који читате свом малишану. Како дете све више овладава способношћу читања, тако се све више шири свет око њега, као и у њему самом. Читање је од виталног значаја за појединца не само зато што утиче на развој интелигенције, већ и зато што подстиче машту – читање је најмоћнији стваралац маште. Као што је Алберт Ајнштајн једном рекао, “Логика ће вас одвести од тачке А до тачке Б. Машта ће вас одвести било где”.

Никада није сувише рано да почнете да читате свом детету

Једно истраживање је показало да рана фаза читања вашој беби пре свега утиче на успостављање ваше везе са дететом. Неговање везе “родитељ-дете” се управо подстиче читањем. Као беба, дете се навикава на глас родитеља, а како одраста, веза између њих постаје све јача.
Читање је можда један од најбољих начина како да квалитетно проведете време заједно са својим малишаном. Овај тренутак вам омогућава да једноставно будете једно уз друго и да размењујете своја искуства о томе како сте доживели прочитану причу, што је веома драгоцено. Током читања могу да се поведу интересантни разговори, изнесу разна питања и да се помену детаљи које сте уочили. Време проведено у оваквим активностима је значајно и може у великој мери да утиче на дечији развој и однос родитељ-дете.
Сваки пут када проводите време са својим дететом и читате му, јавља се подсвесна порука о важности коју му придајете. Дете се тада осећа жељено, као део породичне заједнице; његово или њено самопоуздање расте, јер осечају да су својим родитељима довољно важни како би издвојил време да буду са њима. Све ово је од непроцењивог значаја за њих, зато што дете које се осећа вољено, уважавано и мажено, јесте и срећно дете.
Редован одлазак у библиотеку и прикупљање књига за личну библиотеку код куће такође може да буде изузетно интересантно, као и да пружи посебна, позитивна и незаборавна искуства. “Везивање кроз књиге” може да се прошири и да обухвати посете сајмовима књига и промоције, што је прилика да се упознате са ауторима (можда добијете и аутограм), затим одласке у библиотеку, па чак и путовања.
Опште је познато да је рана писменост доказано један од најбољих показатеља будућег успеха. Зато писменост треба да буде родитељска одговорност као део васпитања детета како би се осигурала шанса за њихов успешан и нормалан живот када одрасту.
Медицински факултет у Бостону започео је пре неколико година програм под називом Потражи ме и читај ми, који се базира на томе да лекари саветују родитељима да читају наглас својој деци током опоравка од болести као и зарад њиховог општег здравља.
Читање детету и заједно са њим један је од начина како да се повећа ниво интелигенције малишана, као и прилика да изградите добар однос са њима. То је начин да се дете подстакне да сањари и развија своју машту, а такође је и моћно средство са којим можете да их припремите да закораче у свет пун изазова и доказивања.
Зато ако редовно читате свом детету, знајте да ћете тако учинити нешто невероватно за њега.
По речима Кофи Анана:
Писменост је мост између очаја и наде. Она је неопходна за свакодневни живот у модерном друштву. Писменост нам помаже да се боримо против сиромаштва и представља камен темељац развоја… Писменост је, напослетку, пут људског напретка и средство кроз које сваки човек, жена и дете могу да остваре свој пуни потенцијал.

Izvor:Blog Novak Đoković Fondacije -https://novakdjokovicfoundation.org/sr/citanje-i-deca/

Оставите одговор