Значај похвале за правилан развој деце

За свако дете похвала има велики ефекат и значај.

Без обзира да ли је дете екстравертно или интровертно, да ли оставља утисак да је сигурно у себе или не, да ли вам отворено показује да му је потребна ваша подршка или не… ,сваком детету је потребна похвала и охрабрење.

Ипак, родитељи често верују да хвалити своје дете није пристојно, или да ће га хваљењем – “покварити ”  или размазити…

Похвала директно утиче на развој самопоштовања и формирање слике о себи. Зато, деца која су била хваљена од својих родитеља су много спремнија да се таквим родитељима повере кад имају проблем, и да саслушају њихове потребе и захтеве.. Самопоуздано дете је весело, радознало, лако склапа познанства, уклапа се у друштво, не боји се да покаже своју слабост, одраста са оптимизмом и сигурношћу у себе и своју околину..

Деца која нису хваљена се често осећају усамљено и несхваћено јер су одрасла са уверењем да нису довољно добра да би заслужила било какво признање или похвалу својих родитеља. Осећање ниске вредности може их одвести ка деструктивном понашању, болестима зависности, насиљу и криминалу, или класичној депресији. Ова деца су у детињству стидљива и плашљива, а често таква остају и као одрасле особе.

Нема дилеме: хвалити дете јесте неопходно, веома важно и предуслов правилног развоја самопоуздања. Друго питање је : како треба хвалити?

Конструктивне похвале увек дотичу неки конкретан рад или поступак детета а не само дете. Будите увек што отворенији, директнији, јаснији. Покажите да ваша похвала није уопштена јер сте издвојили нешто чиме сте посебно задовољни. »Дивно си спремио своју собу, али сам се посебно изненадила како ти је сада уредан радни сто…« или »Одличан ти је цртеж, али ми се највише свиђа ова кућица…«

Односно: похвалите неки конкретан рад, а затим пронађите детаљ. На овај начин, показујете да сте заиста посветили пажњу неком његовом раду. Насупрот овим, конкретним похвалама – генералне, уопштене реченице, као што су, на пример: »Баш си ти мамин анђео« или “Ти си тако дивна девојчица” више припадају тепањима. Ове реченице су, такође, пожељне и охрабрујуће али немају тако јасан и конкретан утицај на дете. Користећи овакве изјаве нисте похвалили дете које жели да вам покаже како је, на пример, одлично спаковало своје играчке.

Опасне реченице. Колико год похвале биле важне и драгоцене, чувајте се да не звуче оптерећујуће. “Верујем да ти то можеш” или “Данас си то урадио боље него јуче али ја знам да ћеш сутра бити још бољи”… Овакве похвале јесу пуне подршке, али имајте на уму да ако дете добија само такве похвале више ће се осећати оптерећено него охрабрено. Наиме, шта ако се догоди да нешто не уме или не може а ви сте га већ “нафиловали” својим чврстим уверењем да ће оно то моћи? У овој ситуацији, дете ће се лако затворити у себе, усамљено и збуњено, са осећањем да је изневерило своје родитеље и њихова очекивања.

Такође треба водити рачуна о давању  похвала као што су ,,Ти си најпаметнији на свету“ ,,, Ти си најлепша девојчица на свету“ , ,,Ти си мамин геније“, ,,Овај цртеж је насликао најбољи уметник на свету “.Стално давање деци  само  оваквих похвала ,  може код деце  да подстакне развој нереалне слике о себи или арогантан став према другима… Ако понекад дајете овакве похвале онда их формулишите другачије , нпр.,, Сваки мама и тата имају своју најлепшу девојчицу  а ти си наша најлепша девојчица“ и сл.

Због тога је препорука да се  дају конкретне похвале деци – за труд, за рад, за добро урађен задатак, за поспремљене играчке , за лепо понашање, за доброту , помоћ, великодушност ….

Шта је добар повод за похвалу? Похвалите своје дете кад год сте њиме задовољни. Добро урађен цртеж, оцена у школи, сваки пут када вас изненади тиме што је још мало одрасло, када се само сети да обави нешто што сте га до недавно подсећали (на неку његову обавезу на пример) – добили сте разлог да га похвалите. Хвалите дете, пред њим.

Како би се развило у самопоуздану особу, оно мора имати одговарајућу потврду а не само да мисли или претпоставља, да сте њиме задовољни и да је неко његово понашање прихваћено. Не заборавите да је ваше похвале вредан и дететов труд, уложено време, а не само постигнути резултати. Уосталом, ако немате слуха да похвалите труд, често изостану и резултати. Похвала мотивише дете да ради и труди се још више.

И, не шкртарите са лепим речима охрабрења.Уместо да “ловите” грешке и пропусте као разлоге за казне, радије тражите разлог за повалу. Најлакше је критиковати, замерати, кажњавати. Ваше дете заслужује више. Потрудите се да научите да га хвалите. Уосталом, ко ће вашем детету говорити да је прекрасно, добро, паметно, надарено, изузетно, лепо… ако не ви?

Оставите одговор