Полетарци обележевају Међународни дан особа са инвалидитетом

Данас се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом. Овај важан датум обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање овог дана.

Процењује се да једна милијарда људи, или 15% светске популације, има неки облик инвалидитета, док је у Републици Србији тај број око 800.000 особа са неким обликом инвалидитета.

Циљ обележавања је да се промовише пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом. Особе са инвалидитетом се свакодневно суочавају са социјалним и физичким баријерама, као што су предрасуде у ставовима према инвалидности и неприступачност објеката.

Ове баријере често као резултат имају недостатак знања или свести о питањима инвалидности, што се може превазићи једноставним активностима, као што је постављање рампи на улазима у зграде, више паркинг места у близини јавних објеката, већи асортиман знакова на Брајевом писму, аудио или Брајевих књига, књига у крупном фонту и сл.

За почетак наша Установа ће наставити у истом духу као и протеклих година, а то је на начин најближи деци – игру, кроз коју се код деце развија свест о једнакости међу свима нама и равноправност учешћа деце свих узраста у нашој установи. Другарство нас све уједињује!

Оставите одговор