СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ У НАШЕМ ПОЛЕТАРЦУ

Институт за јавно здравље Војводине и ове године обележава Октобар, месец правилне исхране и 16. октобар, Светски дан хране.

Кампања Октобар – месец правилне исхране је усмерена на едукацију становништва о правилној исхрани, као једном од најзначајнијих фактора у превенцији хроничних незаразних болести. Циљ активности у оквиру кампање је информисање најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године, уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Тема овогодишњег Светског дана хране је „Унапређење производње хране = боља исхрана = здравија животна средина = бољи квалитет живота: да не оставимо никог иза себе”.

Основни циљ обележавања Светског дана хране је подизање свести и позив на акцију целокупног становништва на проблем глади у свету са једне стране, али и оптерећења друштва болестима недовољне и преобилне исхране.

Шта свако од нас може да уради?

Бирајте локално произведену храну и тако подржите мале пољопривредне произвођаче. Једите сезонске производе: јагоде и парадајз су и укуснији и биолошки вреднији током летњих месеци у сезони у којој успевају иако се могу набавити и током зиме.
Направите списак за куповину: купите само онолико хране колико вам је заиста потребно.
Купљену храну чувајте на одговарајући начин и водите рачуна о року трајања.
Када припремате храну искористите оно што имате у кући – будите креативни.
Будите информисани о кључним правилима за безбедност хране.
Уколико сте у могућности донирајте вишак хране хуманитарним организацијама за оне којима је помоћ потребна. Будите волонтер и прикључите се акцијама поделе оброка најсиромашнијима.

Уколико вам је ова тема аинтересантна више о њој можете наћи на линку: http://www.izjzv.org.rs/?lng=hiurswmhfjaqjo&cir=&link=3-15-3290

А како су деца широм објеката наше Установе обележила овај дан погледајте у наставку чланка.

 

You may also like...