ЗАШТО ЈЕ ПОСЕБНО ВАЖНО ДА ДЕЦА УНОСЕ ДОВОЉНО ВОДЕ?

ЗАШТО ЈЕ ПОСЕБНО ВАЖНО ДА ДЕЦА УНОСЕ ДОВОЉНО ВОДЕ?

Kада се говори о здравом начину живота, како код одраслих особа тако и код малишана, највише пажње се посвећује исхрани. Међутим, с времена на време важно је запитати се да ли у организам уносимо довољно течности, поготово воде, која је неизоставан део здравијег животног стила.

Уношење воде значајно је за срећно и здравије одрастање, али постоји и неколико додатних разлога због којих је вода за најмлађе једнако важна као и за одрасле, ако не и важнија.

Најмлађи испитују свет тако што се стално играју, трче, јуре и скачу. Уз све те активности, они, наравно, много брже губе воду из организма него просечна одрасла особа, па је важно водити рачуна да је уносе у оптималним количинама.

Организам просечне одрасле особе 60 одсто чини вода, а код деце је овај проценат још већи и износи око 80 одсто на рођењу, а око 75 одсто до тренутка када крену у први разред.

Малишани често забораве да су жедни

Од мноштва забавних авантура, можемо да разумемо како деци не остане превише времена за једну тако „досадну“ активност као што је испијање чаше воде. Зато, је неопходно обратити пажњу и научити дете да каже када је жедно, исто као што говори када је гладно. Авантуре неће нигде побећи, а уз правилну хидратацију, за њих ће имати само још више елана.

Решење лежи у томе да и ви будете „досадни“ у почетку и стално их питате да ли су жедни и нудите им воду, док они сами не стекну навику редовне хидратације.

Недовољна хидратација може да има негативан утицај на дечије здравље

Нека истраживања су показала како неадекватно и недовољно уношење воде може да има неповољан утицај на здравље малишана, укључујући и њихов когнитивни развој и резултате у школи.

Препоруке нутрициониста су да деца увек пију воду и свеже цеђене сокове, а да избегавају газиране напитке и слатке сокове.

Вода је савршен извор хидратације, а уз то, нема калорија ни шећера.

Постоје разни трикови да испијање воде учините занимљивим за најмлађе. На пример, помоћу коцкица леда у разним облицима, које можете направити уз посебне модле, или додајући у њу интересантно исечене комаде воћа и поврћа. Деца одлично реагују на ове мале промене, а ви им помажете да у раном детињству стекну изузетно здраву навику.

Знаци дехидрације код детета

умор

главобоља

мањак концентрације и недостатак пажње

сува кожа

нервоза

тамно жута мокраћа

Дакле, уз мало промишљања и пажљивог планирања, вода, осим извора здравља, може бити и извор заједничке забаве и уживања. Не треба заборавити – здрава деца одрастају у здраве одрасле особе, а избори које им понудимо као малима итекако утичу на њихове самосталне изборе у зрелом добу.

Посебно се наглашава важност уноса воде и то осам чаша дневно.

Чланак уредила медицинска сестра на превентивној здравственој заштити Светлана Крстић

 

ЖИТАРИЦЕ У ИСХРАНИ ДЕЦЕ

Житарице су сложени угљени хидрати који чине основу пирамиде исхране и препоручују се као прва немлечна исхрана код беба јер ретко изазивају алергије.

У исхрану беба житарице се уводе у узрасту од 4-6 месеци.

За децу од 2-3 год. потребно је 100 грама житарица (шоља куваних житарица),за дете 4-6 год .потребно је 120-150 грама (шоља и по куваних житарица).Житарице обезбеђују ситост и смањују потребу за слатким ужинама.

   Деца најчешће једу житарице за доручак јер им обезбеђују енергију за игру и пажњу.Житарице се једу хладне помешане са млеком или јогуртом и топле (овсене).

     КУКУРУЗ -садржи доста скроба,витамина Ц и фолне киселине, магнезијума, калијума и влакана

      ХЕЉДА -спада у житарице без глутена па је замена код деце која су осетљива на глутен.Хељда је богата протеинима ,витаминима Б групе, калцијумом, магнезијумом,  фосфором и гвожђем.

     ЛАНЕНО СЕМЕ -садржи доста омега-3 масних киселина и лигнина који су важни у борби против малигних болести.

     ОВАС-је једна од најхранљивијих житарица ,садржи витамине Б групе, витамин Е,бакар ,гвожђе, цинк, магнезијум и фосфор.

     ПШЕНИЦА – садржи велику количину влакана, витамина Б и Е ,гвожђа , магнезиума и цинка.

     ПИРИНАЧ – је идеалан за исхрану деце која су алергична  на глутен,садржи  доста угљених  хидрата а добар је и за очуање функције мозга.

    Када бирамо житарице треба обратити пажњу да не садрже шећер,вештачке боје и ароме.Не треба  да буду додати ни вештачки укуси јер се треба навикавати на прави укус хране.

 

Чланак уредила медицинска сестра на превентивној здравственој заштити  Зора  Пустињаковић

You may also like...

Оставите одговор